Heeldemond Tandartsen

Kids

Verdienen goede mondzorg.

Heeldemond Tandartsen vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg aan goede mondzorg gewend raken. Het liefst vanaf twee jaar. Dat lijkt heel jong, maar kinderen raken op deze manier spelenderwijs gewend aan de tandarts. Daarnaast legt ons preventieplan de basis voor een gaatjesvrij melkgebit en een goed fundament voor de latere gebitsontwikkeling. Verder hebben we daar waar nodig aandacht voor nadelige eet-, slik- en ademgewoontes. Heeldemond in Zwolle heeft er zelfs speciale correctiesystemen voor: trainer for kids en infant-trainers. Meer weten over onze speciale aandacht voor kids? Bel 038 – 42 57 800.

 

Heeldemond preventieplan.

 

Doel van het Heeldemond kinderpreventieplan is het verkleinen van de kans op gaatjes bij kinderen door meer aan voorlichting en preventie te doen. Want wat is er mooier dan een gaaf en gezond gebit? Niks! Daarnaast is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de schade die sommige voedingsmiddelen kunnen toebrengen aan de glazuur. De bekende tanderosie. En voorkomen is echt beter dan genezen. Want glazuur die weg is komt nooit meer terug.

 

Daarom hebben wij een plan opgesteld voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar en hun ouders. Tot en met 18 jaar komen de kinderen twee keer per jaar naar onze praktijk en worden zij gecontroleerd en geïnstrueerd volgens ons onderstaande plan. Zeker in de eerste levensfase heb je als ouder de touwtjes in handen. Naarmate kinderen ouder worden is het de bedoeling dat ze steeds meer zelf voor hun gebit gaan zorgen. Maar om dat goed te kunnen doen, hebben ze natuurlijk kennis en vaardigheden nodig. Dus die bieden we dan ook.

 

Voor ouders die een bewuste keuze maken hun kinderen geen fluoride tandpasta en fluoride behandelingen te geven zijn, in overleg, andere afspraken mogelijk.

 

Het kinderpreventieplan kent de volgende stappen:

0 jaar: instructie ouders, speen, duimen en doorbraak

1 jaar: instructie ouders, zuigfles en poetsen

2 jaar: instructie ouders 1e bezoek

3 jaar: samen met ouders in de stoel 1e bezoek

4 jaar: 1e keer in de stoel

5 jaar: 1e echte periodieke controle en check parafunctionele activiteiten: duimen, spenen, mondademhaling

6 jaar: Bitewings (regelmatig op indicatie afhankelijk van cariësrisico) en 1e keer fluoride behandeling (t/m 16 jaar fluoride behandeling op indicatie)

7 jaar: sealen 1e kiezen en controle doorbraak

8 jaar: voeding en poetsinstructie

9 jaar: eventueel mondbeschermer voor sport

10 jaar: OPT (kaakoverzichtsfoto) op indicatie bij gebitsafwijking of orthodontie.

11 jaar: consult ortho, indien noodzakelijk

12 jaar: start ortho, indien noodzakelijk

13 jaar: 2e poets en voeding instructie

14 jaar: sealen  2e kiezen

15 jaar:  Controle functionaliteit en esthetiek

16 jaar: Instructie verkeerde mondgewoontes (vb. nagelbijten), OPT, controle verstandskiezen  (meisjes)

17 jaar: 3e poets en voeding instructie

18 jaar: OPT,  instructie verkeerde mondgewoontes (vb. nagelbijten), controle verstandkiezen (jongens)